دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

نگهداشتن شکم و دامن ازحرام

آدمی باید به قوت و غذای خود(به چشم خرد و احتیاط ) بنگرد. (نقطه های آغاز در اخلاق عملی، آیت الله مهدوی کنی)
نگهداشتن شکم و دامن ازحرام
نگهداشتن شکم و دامن ازحرام

نگهداشتن شکم و دامن ازحرام[1]

قال الله تعالی :« فلینظر الانسانُ إلی طعامه »(سوره عبس آیه 24)

مهمترین چیزی که مؤمن سالک باید از آغاز راه به آن توجه داشته باشد نگهداشتن شکم و حفظ دامن از آلودگی به حرام (از قبیل زنا و …) است، به ویژه در عنفوان جوانی که در اثر طغیان غریزه‌ی شهوت زمینه‌ی آلودگی فراهم تر است. پس باید مراقبت کرد تا چشم و دل هر دو پاک باقی بماند تا انسان با روحی سبکبال به آسمانها پرواز کند و سرانجام در خلوتگه راز با پیامبران و صدیقان و شهیدان و صالحان همنشین گردد.[2]

اهل تقوا علاوه بر آنکه از حرامهای بین پرهیز دارند از خوردن غذاهای شبهه‌ناک و نظرهای فتنه انگیز خودداری می‌کنند که به قول شاعر: هر آنچه دیده بیند دل کند یاد.

کسانی که می‌خواهند در این وادی توفیق داشته باشند باید از مشاغل نا مشروع و معاشرت با اشخاص ناباب و نادرست خودداری ورزند و در مشاغل مشروع نیز تمام حدود و دستورهای لازم الاجراء را رعایت کنند و در اموال عمومی و بیت المال حداکثر احتیاط را ملحوظ دارند و اگر کارمند دولت و خدمتگزار ملت‌اند، در انجام وظایف محوله کوتاهی نورزند و حداکثر توان خود را در خدمت به مردم- بخصوص محرمان و مستضعفان – به کار گیرند و برای احتیاط قدری بیشتر از ساعات مقرر کار کنند که جبران مافات شود و به ویژه صاحب منصبان و (آنان که در پستهای کلیدی به کار اشتغال دارند) به تناسب مسؤلیت باید بیشتر احتیاط کنند.ولی جای بسی تأسف است که به این مطلب بهای لازم داده نمی‌شود و چه بسیارند کسانی که در شعار دادن داغ و پرخروش ولی در مقام عمل بی‌تعهدند و حریم تقوا را رعایت نمی‌کنند و مخصوصا در مورد شکم و دامن خود کنترلی ندارند، و همینها هستند که بیشتر از دیگران در معرض خطر و سقوط اند و به آرمانهای اسلام و انقلاب بیشتر ضربه می‌زنند . آلوده شدن شکم و دامن مقدمه‌ی آلودگی به گناهان دیگر است و بدین جهت در احادیث معصومان علیهم السلام نسبت به کنترل آندو تأکید فراوان شده و آن را برترین عبادت و بالاترین ریاضت به شمار آورده‌اند.

ابوبصیر می‌گوید: شخصی حضور امام باقر علیه السلام عرض کرد: من در مقام عمل ضعیف و ناتوانم و کمتر توفیق دارم که روزه (مستحبی) بگیرم لکن امیدوارم که بجز حلال چیزی نخورم. امام باقر علیه السلام فرمود:

« ایُّ الاجتهاد افضل من عفّة بطن و فرج؟ »[3]

کدام کوشش و ریاضت بالاتر از حفظ شکم و دامن از حرام است؟

    پی نوشت:
  • [1] . مهدوی کنی، محمدرضا، نقطه های آغاز در اخلاق عملی، تهران، دفتر نشر فرهنگ اسلامی، 1374، پنجم، ص 106
  • [2]. اشاره است به سوره نساء آیه 69
  • [3] بحارالانوار ج 68 ص 269

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

No image

موتور های جستجوگر

در این بخش انواع موتور های جستجوگر در موضوع روش تحقیق و منبع شناسی ارائه شده است.
No image

آشنایی بانرم افزارها و سایت های فرهنگی تبلیغی

امروزه در فعالیت های فرهنگی تبلیغی از نرم افزارهای بسیار زیادی می توان بهره گرفت از آن جایی که این نرم افزارها از نظر دسته بندی موضوعی و مخاطب متفاوت می باشند ، نرم افزارهای زیربه عنوان نمونه ای که می تواند پاسخگوی بسیاری از نیازهای طلاب ارجمند و مبلغان عزیز باشد معرفی می گردد.
No image

معرفی نرم افزارهای مورد استفاده در اینترنت

در این بخش به معرفی نرم افزارهای مورد استفاده در اینترنت در راستای بیان روش تحقیق و منبع شناسی پرداخته شده است.
No image

گوگل پک (Google Pack )

در این بخش به موضوع "گوگل پک (Google Pack )" در مبحث روش تحقیق و منبع شناسی پرداخته شده است.
No image

قابلیتهای فرد با سواد اطلاعاتی

در این بخش قابلیتهای فرد با سواد اطلاعاتی در موضوع روش تحقیق و منبع شناسی ارائه شده است.

پر بازدیدترین ها

No image

نحوه های مختلف شـروع کلاس توسط مربی

در این بخش "شـروع ها" در جهت آموزش کلاسداری مطرح می شود.
No image

شيخ جعفر مجتهدي(ره)1

جت الإسلام دکتر محمد هادی امینی، فرزند برومند مرحوم آیت الله علامه امینی صاحب کتاب نفیس «الغدیر» نقل کردند:در سال 1349 هـ ش پس از وفات مرحوم پدرم علامه امینی، به خاطر تألیف و نشر کتابی به نام «قهرمان فخر» که در آن مطالبی بر ضد حزب بعث درج شده بود؛ دولت عراق تصمیم به جلب و محاکمه من گرفت.لذا مجبور به ترک نجف اشرف و عازم ایران شدم و در تهران اقامت گزیدم.
No image

تکریم مخاطب

در این بخش موضوع "تکریم مخاطب" در سیره تبلیغی معصومین بیان شده است.
Powered by TayaCMS