دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

گنج سعادت و بارگاه قبول

No image
گنج سعادت و بارگاه قبول

خداوند روز را براي پراکنده شدن (فرقان، آيه 47) و حرکت و شنا در جريان زمان و براي کار و بار قرار داده (مزمل، آيه 7)؛ و شب را برخلاف روز، زمان خواب و استراحت و آرامش دانسته است. (نباء، آيه 9؛ فرقان، آيه 47)

شب زماني بسيار مناسب براي دريافت علوم غيبي و لدني و مقامات و معارف الهي است. خداوند در آيه 6 سوره مزمل مي فرمايد: إِنَّ نَاشِئَةَ اللَّيْلِ هِيَ اَشَدُّ وَطْءًا وَاَقْوَمُ قِيلًا؛ قطعاً عبادتي که در شب صورت مي گيرد محکمتر و پابرجاتر و گفتار در آن درست تر و استوارتر است.

از همين رو درباره مؤمنان شب زنده دار مي فرمايد: تَتَجَافَي جُنُوبُهُمْ عَنِ الْمَضَاجِعِ يَدْعُونَ رَبَّهُمْ خَوْفًا وَطَمَعًا وَمِمَّا رَزَقْنَاهُمْ يُنفِقُونَ؛ پهلوهايشان از بسترها جدا مي شود و پروردگارشان را از روي بيم و طمع مي خوانند و از آنچه روزي شان داده ايم انفاق مي کنند. (سجده، آيه 16)

اين مؤمنان هر چند بندگي شان همانند بندگي بردگان از خوف و يا همانند بازرگانان از روي طمع است، ولي در مسيري هستند که آنان را با بندگي آزادگان عاشق و دوستدار آشنا کرده و در نهايت در آن مسير قرار مي دهد.

اصولاً چه عيب دارد که انسان بندگي را چون بردگان و بازرگانان و آزادگان با هم داشته باشد. اگر اين گونه باشند، به چيزهايي غير از رهايي از منکرات و فحشاء که ثمره نماز است (عنکبوت، آيه 45) و تقواي الهي که ميوه هر عبادتي است (بقره، آيه 21) دست مي يابند که بر بسياري از انسان ها نهان است: فَلَا تَعْلَمُ نَفْسٌ مَّا اُخْفِيَ لَهُم مِّن قُرَّةِ اَعْيُنٍ جَزَاء بِمَا کَانُوا يَعْمَلُونَ؛ هيچ کس نمي داند چه چيز از آنچه روشني بخش ديدگان است به پاداش آنچه انجام مي دادند براي آنان پنهان شده است. (سجده، آيه 17)

اين نماز شب و تهجد شبانه و قيام پس از خواب شب، چنان اهميت و ارزش دارد که خداوند آن را بر پيامبرش واجب دانسته و در سوره مزمل به او فرمان مي دهد و مي فرمايد: يَا اَيُّهَا الْمُزَّمِّلُ قُمِ اللَّيْلَ إِلَّا قَلِيلاً نِصْفَهُ اَوِ انقُصْ مِنْهُ قَلِيلاً اَوْ زِدْ عَلَيْهِ وَرَتِّلِ الْقُرْآنَ تَرْتِيلًا؛ اي جامه در هم پيچيده؛ براي نماز شب برخيز به جز اندکي از شب. نيمي از شب يا اندکي از آن را بکاه، يا اندکي بر نيمه بيفزاي و قرآن را شمرده و با تأمل بخوان! ( مزمل، آيات 1 تا 4) و در جايي ديگر مي فرمايد تنها برخي از مؤمنان به همراهي پيامبر به اين تهجد شبانه و نماز و قرآن خواندن ترتيلي مي پردازند: «پروردگار تو مي داند که تو و گروهي از آنان که با تو هستند نزديک به، دو ثلث شب و نيم شب و ثلث شب را به نماز مي ايستيد و خداست که اندازه شب و روز را معين مي کند و مي داند که شما هرگز حساب آن را نتوانيد داشت، پس توبه شما را بپذيرفت و هر چه ميسر شود از قرآن بخوانيد، مي داند چه کساني از شما بيمار خواهند شد و گروهي ديگر به طلب روزي خدا به سفر مي روند و گروه ديگر در راه خدا به جنگ مي روند پس هر چه ميسر شود از آن بخوانيد، نماز بگزاريد و زکات بدهيد و به خدا قرض الحسنه دهيد و هر خيري را که براي خود پيشاپيش بفرستيد، آن را نزد خدا خواهيد يافت و آن پاداش بهتر است و پاداشي بزرگ تر است و از خدا آمرزش بخواهيد، زيرا خدا آمرزنده و مهربان است». (مزمل، آيه 20)

عبادت شبانه و برکات فراوان آن، چنان اهميت دارد که حافظ در اين باره تأکيد مي کند:

هر گنج سعادت که خدا داد به حافظ / از يمن دعاي شب و ورد سحري بود

مرو به خواب که حافظ به بارگاه قبول / ز ورد نيم شب و درس صبحگاه رسيد

    روزنامه كيهان، شماره 21665 به تاريخ 17/4/96، صفحه 8 (معارف)

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

No image

موتور های جستجوگر

در این بخش انواع موتور های جستجوگر در موضوع روش تحقیق و منبع شناسی ارائه شده است.
No image

آشنایی بانرم افزارها و سایت های فرهنگی تبلیغی

امروزه در فعالیت های فرهنگی تبلیغی از نرم افزارهای بسیار زیادی می توان بهره گرفت از آن جایی که این نرم افزارها از نظر دسته بندی موضوعی و مخاطب متفاوت می باشند ، نرم افزارهای زیربه عنوان نمونه ای که می تواند پاسخگوی بسیاری از نیازهای طلاب ارجمند و مبلغان عزیز باشد معرفی می گردد.
No image

معرفی نرم افزارهای مورد استفاده در اینترنت

در این بخش به معرفی نرم افزارهای مورد استفاده در اینترنت در راستای بیان روش تحقیق و منبع شناسی پرداخته شده است.
No image

گوگل پک (Google Pack )

در این بخش به موضوع "گوگل پک (Google Pack )" در مبحث روش تحقیق و منبع شناسی پرداخته شده است.
No image

قابلیتهای فرد با سواد اطلاعاتی

در این بخش قابلیتهای فرد با سواد اطلاعاتی در موضوع روش تحقیق و منبع شناسی ارائه شده است.

پر بازدیدترین ها

No image

نحوه های مختلف شـروع کلاس توسط مربی

در این بخش "شـروع ها" در جهت آموزش کلاسداری مطرح می شود.
No image

شيخ جعفر مجتهدي(ره)1

جت الإسلام دکتر محمد هادی امینی، فرزند برومند مرحوم آیت الله علامه امینی صاحب کتاب نفیس «الغدیر» نقل کردند:در سال 1349 هـ ش پس از وفات مرحوم پدرم علامه امینی، به خاطر تألیف و نشر کتابی به نام «قهرمان فخر» که در آن مطالبی بر ضد حزب بعث درج شده بود؛ دولت عراق تصمیم به جلب و محاکمه من گرفت.لذا مجبور به ترک نجف اشرف و عازم ایران شدم و در تهران اقامت گزیدم.
No image

تکریم مخاطب

در این بخش موضوع "تکریم مخاطب" در سیره تبلیغی معصومین بیان شده است.
Powered by TayaCMS