دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

نسخ

No image
نسخ

كلمات كليدي : ناسخ، تشريع، آيات محكمه، قرآن، آيه نجوي

نویسنده : حسين دانش

نسخ در لغت در چهار معنی استعمال شده است.

1. باطل نمودن چیزی و بکار بردن چیزی به جای آن

2. تبدیل چیزی به چیز دیگر

3. نقل چیزی از جائی به جای دیگر بدون تغییر

4. استنساخ و رونویسی کتابی از کتاب دیگر و حرفی از حرف دیگر[1]

تعریف اصطلاحی

نسخ: در اصطلاح کنونی عبارت است از برداشته شدن حکم سابق (که بر حسب ظاهر اقتضای دوام داشته است) به تشریع حکم لاحق به گونه‌ای که جا یگزین آن گردد و امکان جمع میان هر دو نباشد. (جا یگزین کردن حکم جدید به جای حکم قدیم)[2]

اهمیّت بحث و جایگاه آن

اهمیت بحث نسخ وقتی روشن می‌گردد که پذیرفته شود در قرآن آیات منسوخه در کنار آیات محکمه (غیر منسوخه) وجود دارد. در این صورت برای یک محقق معارف قرآنی ضرورت می‌یابد تا آیات منسوخه را بشناسد و آن‌ها را از آیات محکمه جدا سازد. یک فقیه که در صدد استنباط احکام فقهی از قرآن می‌باشد یا یک متکلم که به دنبال دریافت معارف قرآنی می‌باشد باید توان تشخیص آیات محکمه را داشته باشد.[3]

انواع نسخ در قرآن

نسخ در آیات قرآنی به چند صورت متصور است که برخی مورد قبول و برخی مردود است.

1. نسخ آیه و محتوا با هم: بدین گونه که آیه مشتمل بر حکمی شرعی به طور کلی منسوخ شود و الفاط آیه از قرآن برداشته شود، این گونه نسخ از نظر ما مردود شناخته شده است.

2. نسخ آیه بدون محتوا: الفاظ و عبارات آیه از قرآن برداشته شود ولی حکمی که در محتوای آیه بوده، هم چنان باقی بماند، فقهای امامیه به چنین نسخی قائل نیستند.

3. نسخ محتوا بدون آیه: یعنی الفاظ و عبارات آیه در قرآن موجود و تلاوت هم می شود. ولی حکمی که محتوای آیه را تشکیل می‌داده منسوخ شده باشد.[4] در این قسم به آیه نجوی در سورۀ مجادله آیه 12 استناد کرده‌اند.

«یا ایُّها الذینِ آمَنوا اذا ناجَیتُم الرَّسولَ فقَدّموا بینَ یَدَی نَجواکُم صدقةً ذلِک خیرٌ لکُم واَطْهَرُ فاِنْ لم تجدوا فانَّ الله غفُورٌ رحیم»

«ای کسانی که ایمان آورده‌اید هنگامی که می‌خواهید با رسول خدا نجوی کنید پیش از آن صدقه در راه خدا بدهید این برای شما بهتر و پاکیزه‌تر است اگر توانایی نداشته باشید خداوند غفور و رحیم است.»

دستور فوق تاثیر عجیبی گذاشت و آزمون جالبی شد و همگی جز یک نفر از دادن صدقه و نجوی خودداری کردند و او امیر مومنان علی (ع) بود. آیه بعد نازل گردید و این حکم را نسخ کرد و فرمود:[5]

«ءَأشْفَقْتُم اَنْ تُقَدَّمُوا بین یَدَیْ نَجْواکم صَدَقات فاِذْلم تَفْعَلوا وتابَ الله علیکم فَاَقیمُوا الصَّلوة وآتوالزکاةَ و اطیعواللهَ ورسولَهُ واللهُ خَبیرٌ بما تعمَلون»[6]

«آیا نترسیدید فقیر شوید که از دادن صدقه قبل از نجوی خود داری کردید؟ اکنون که این کار را نکردید و خود به تقصیر خویشتن پی بردید و خداوند شما را بخشید و توبه شما را پذیرفت. نماز را بر پا دارید زکات را اِدا کنید و خدا و پیامبرش را اطاعت نمائید و بدانید خداوند از آنچه انجام می‌دهید با خبر است.»

4. نسخ مشروط: همین صورت سوم است با این اضافه که با اِعادۀ شرایط تشریع نخستین، حکم منسوخ دوباره زنده شود و به اجرا درآید.[7]

مقاله

نویسنده حسين دانش
جایگاه در درختواره علوم قرآن و حدیث - قرآن پژوهی - علوم قرآنی - نسخ

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

رزق حلال

رزق حلال

امام صادق (ع) قرمودند: «ترک یک لقمه‌ حرام‌ نزد خدا، محبوب تر است از هزار رکعت نماز مستحبی.» (بحار الأنوار (ط ـ بیروت)، ج‌90، ص373)
نفاق

نفاق

امیرالمؤمنین علی (ع):«از نفاق دوری کن، به درستی که فرد دو رو نزد خداوند متعال دارای جایگاه و منزلت نیست.» (شرح آقا جمال خوانساری بر غررالحکم و دررالکلم، ج‌2، ص304)
عفت در کلام امیرالمومنین(ع)

عفت در کلام امیرالمومنین(ع)

حضرت علی(ع) فرمودند: «هرکس اعضا و جوارح خویش را از حرام بازدارد، اخلاقش نیکو می گردد.» (شرح آقا جمال خوانساری بر غررالحکم و دررالکلم، ج‌5، ص432).
دوری از موضع تهمت

دوری از موضع تهمت

امام صادق (ع) فرمودند: هرگاه مؤمن به برادر [دینی] خود تهمت بزند، ایمان در قلب او از میان می‌رود، هم چنان که نمک در آب، ذوب می‌شود. (مشکاةالأنوار فی غررالأخبار، طبرسی، علی بن حسن، ص319)
قناعت

قناعت

حضرت علی (ع) فرمودند: «به جستجوی بی‌نیازی برخاستم، آن را جز در قناعت نیافتم؛ همواره قناعت کنید، تا بی‌نیاز باشید.» (جامع الأخبار (للشعیری)، محمد بن محمد،ص123)

پر بازدیدترین ها

No image

قالَ رَسُولُ اللّهِ (صلّى اللّه علیه و آله):«اِنَّ لِقَتْلِ الْحُسَیْنِ علیه السّلام حَرارَةً فى قُلُوبِ الْمُؤمنینَ لا تَبْرُدُ اَبَداً.»

پیامبر اکرم (صلّى اللّه علیه و آله) فرمود: «براى شهادت حسین علیه السلام ، حرارت و گرمایى در دلهاى مؤمنان است که هرگز سرد و خاموش نمی‌شود.» (جامع احادیث الشیعه ، ج 12، ص 556)
No image

امام حسین (ع): «الناسُ عبیدُ الدنیا و الدین لعق علی السنتهم یحوطونه مادرَّت معایشُهم فاذا مُحَّصوا بالبلاء قَلَّ الدَیّانون»

«مردم بندۀ دنیایند و دین بر زبانشان می‌چرخد و تا وقتی زندگی‌هاشان بر محور دین بگردد، در پی آنند، امّا وقتی به وسیلۀ «بلا» آزموده شوند، دینداران اندک می‌شوند.»
عن ابی عبد الله (علیه‌السّلام) قال: قال امیرالمؤمنین(ع):«إن الله جمیلٌ یُحِبُّ الجمال، و یُحِبُّ اَنْ یَری اَثَر النِعمة علی عَبْدِه»

عن ابی عبد الله (علیه‌السّلام) قال: قال امیرالمؤمنین(ع):«إن الله جمیلٌ یُحِبُّ الجمال، و یُحِبُّ اَنْ یَری اَثَر النِعمة علی عَبْدِه»

امام صادق (علیه‌السّلام) از جدّ گرامیش علی (علیها‌السّلام) روایت کرده است که فرمود: «خداوند جمیل است و جمال و زیبایی را دوست دارد و همچنین دوست دارد که اثر نعمت‌های خود را در مردم مشاهده نماید» (کافی، ج6، ص 438)
قال علیٌ (علیه‌السّلام): «الفُرصَه تمُّر مرِّ السَحاب فانتَهِزوا فُرَصَ الخَیّر» (نهج‌البلاغه فیض، ص 1086)

قال علیٌ (علیه‌السّلام): «الفُرصَه تمُّر مرِّ السَحاب فانتَهِزوا فُرَصَ الخَیّر» (نهج‌البلاغه فیض، ص 1086)

امام علی (علیه‌السلام) فرمود: «فرصت مانند ابر از افق زندگی می‌گذرد، مواقعی که فرصت‌های خیری پیش می‌آید غنیمت بشمارید و از آن‌ها استفاده کنید»
امام حسین (ع): «اِن لم یکن لکم دین و کنتم لا تخافون المعادَ کونوا احراراً فی دنیا کم»

امام حسین (ع): «اِن لم یکن لکم دین و کنتم لا تخافون المعادَ کونوا احراراً فی دنیا کم»

«ای پیروان آل ابوسفیان، اگر دین ندارید و از معاد نمی‌ترسید، پس در دنیایتان آزاده باشید» (بحارالانوار، ج 45، ص 49)
Powered by TayaCMS