دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

نگرشی نو به ملاکات احکام

No image
نگرشی نو به ملاکات احکام انتشار کتاب " نگرشی نو به ملاکات احکام "
ملاکات احکام و شیوه‌های استکشاف آن، به قلم سید محمد علی ایازی و از سوی انتشارات پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی منتشر شد.
در این کتاب که زیر نظر پژوهشکده فقه و حقوق معاونت پژوهش دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم تهیه شده است، نویسنده در پژوهشی فراگیر و گسترده و با رویکردی به فلسفه فقه، به گونه‌ای منطقی و اصولی ملاکات احکام را مورد کنکاش و بررسی قرار داده است.
در مقدمه کتاب، مؤلف هدف و انگیزه خود را از انتخاب چنین موضوعی به طور مفصل توضیح داده است: « با مشخص شدن مقاصد شریعت می‌توان قلمرو فقه را مشخص کرد و فهیمد فقه تا چه جاهایی می‌تواند حضور داشته باشد و تا کجا مسؤولیت و راهبرد دارد... با شناخت دقیق اهداف شریعت و تشخیص مراتب و درجات و اولویت‌های آن می‌توان بسیاری از تعارضات فقهی را برطرف ساخت... بررسی ملاکات، نوعی نگرش زیربنایی به مباحث حقوق و احکام می‌دهد؛ نگرشی نو و بدیع، نگرشی که اندیشه فقیه را دگرگون و از جمود و ظاهرگرایی در نصوص دور می‌کند و زمینه تطبیق و مقایسه با حقوق بین المللی را فراهم می‌سازد... .»
مطالب کتاب در یک مقدمه و چهار فصل تنطیم شده و در مقدمه برای روشن شدن بحث، جایگاه موضوع مشخص، و بعد یکایک مفاهیم و واژه‌های مطرح در در کتاب توضیح داده شده است.
در فصل اول با عنوان سیر و تاریخچه سیر ملاکات، به سیر تاریخی بحث در بین اهل سنت و شیعه و نمونه‌ای از مباحث آن و تحولاتی که در طول قرن‌ها ایجاد شده، اشاره می‌شود.
در فصل دوم به شیوه برخورد قرآن و سنت و روایات اهل بیت(ع) با علل و ملاکات پرداخته شده است. در این قسمت نمونه‌هایی از روایات اهل بیت(ع) در باب تسرّی ملاکات، تسرّی علت حکم از اصل به فرع و همچنین استفاده از روش‌های دیگر در جهت تبیین مقاصد نشان داده می‌شود.
مبانی ملاکات احکام، عنوان فصل سوم است که در آن مبانی ملاکات احکام و اختلافاتی که میان اصولیان و فقیهان و حتی متکلمان شیعه و سنی وجود دارد، نقد و بررسی شده است. به گفته نویسنده، در حقیقت بیان این مبانی در این فصل، راه استدلال و بیان روش‌ها را باز می‌کند.
در فصل چهارم کتاب، روش‌های استکشاف ملاک و منقّح کردن قواعد آن از قبیل علت، تنقیح مناط، قیاس و استقرا بررسی شده و مسائل و مشکلات این موضوعات مورد کاوش قرار گرفته است.
کتاب ملاکات احکام و شیوه‌های استکشاف آن، با شمارگان 1400 نسخه و در 616 صفحه منتشر شده است.

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

رزق حلال

رزق حلال

امام صادق (ع) قرمودند: «ترک یک لقمه‌ حرام‌ نزد خدا، محبوب تر است از هزار رکعت نماز مستحبی.» (بحار الأنوار (ط ـ بیروت)، ج‌90، ص373)
نفاق

نفاق

امیرالمؤمنین علی (ع):«از نفاق دوری کن، به درستی که فرد دو رو نزد خداوند متعال دارای جایگاه و منزلت نیست.» (شرح آقا جمال خوانساری بر غررالحکم و دررالکلم، ج‌2، ص304)
عفت در کلام امیرالمومنین(ع)

عفت در کلام امیرالمومنین(ع)

حضرت علی(ع) فرمودند: «هرکس اعضا و جوارح خویش را از حرام بازدارد، اخلاقش نیکو می گردد.» (شرح آقا جمال خوانساری بر غررالحکم و دررالکلم، ج‌5، ص432).
دوری از موضع تهمت

دوری از موضع تهمت

امام صادق (ع) فرمودند: هرگاه مؤمن به برادر [دینی] خود تهمت بزند، ایمان در قلب او از میان می‌رود، هم چنان که نمک در آب، ذوب می‌شود. (مشکاةالأنوار فی غررالأخبار، طبرسی، علی بن حسن، ص319)
قناعت

قناعت

حضرت علی (ع) فرمودند: «به جستجوی بی‌نیازی برخاستم، آن را جز در قناعت نیافتم؛ همواره قناعت کنید، تا بی‌نیاز باشید.» (جامع الأخبار (للشعیری)، محمد بن محمد،ص123)

پر بازدیدترین ها

No image

قالَ رَسُولُ اللّهِ (صلّى اللّه علیه و آله):«اِنَّ لِقَتْلِ الْحُسَیْنِ علیه السّلام حَرارَةً فى قُلُوبِ الْمُؤمنینَ لا تَبْرُدُ اَبَداً.»

پیامبر اکرم (صلّى اللّه علیه و آله) فرمود: «براى شهادت حسین علیه السلام ، حرارت و گرمایى در دلهاى مؤمنان است که هرگز سرد و خاموش نمی‌شود.» (جامع احادیث الشیعه ، ج 12، ص 556)
No image

امام حسین (ع): «الناسُ عبیدُ الدنیا و الدین لعق علی السنتهم یحوطونه مادرَّت معایشُهم فاذا مُحَّصوا بالبلاء قَلَّ الدَیّانون»

«مردم بندۀ دنیایند و دین بر زبانشان می‌چرخد و تا وقتی زندگی‌هاشان بر محور دین بگردد، در پی آنند، امّا وقتی به وسیلۀ «بلا» آزموده شوند، دینداران اندک می‌شوند.»
عن ابی عبد الله (علیه‌السّلام) قال: قال امیرالمؤمنین(ع):«إن الله جمیلٌ یُحِبُّ الجمال، و یُحِبُّ اَنْ یَری اَثَر النِعمة علی عَبْدِه»

عن ابی عبد الله (علیه‌السّلام) قال: قال امیرالمؤمنین(ع):«إن الله جمیلٌ یُحِبُّ الجمال، و یُحِبُّ اَنْ یَری اَثَر النِعمة علی عَبْدِه»

امام صادق (علیه‌السّلام) از جدّ گرامیش علی (علیها‌السّلام) روایت کرده است که فرمود: «خداوند جمیل است و جمال و زیبایی را دوست دارد و همچنین دوست دارد که اثر نعمت‌های خود را در مردم مشاهده نماید» (کافی، ج6، ص 438)
قال علیٌ (علیه‌السّلام): «الفُرصَه تمُّر مرِّ السَحاب فانتَهِزوا فُرَصَ الخَیّر» (نهج‌البلاغه فیض، ص 1086)

قال علیٌ (علیه‌السّلام): «الفُرصَه تمُّر مرِّ السَحاب فانتَهِزوا فُرَصَ الخَیّر» (نهج‌البلاغه فیض، ص 1086)

امام علی (علیه‌السلام) فرمود: «فرصت مانند ابر از افق زندگی می‌گذرد، مواقعی که فرصت‌های خیری پیش می‌آید غنیمت بشمارید و از آن‌ها استفاده کنید»
امام حسین (ع): «اِن لم یکن لکم دین و کنتم لا تخافون المعادَ کونوا احراراً فی دنیا کم»

امام حسین (ع): «اِن لم یکن لکم دین و کنتم لا تخافون المعادَ کونوا احراراً فی دنیا کم»

«ای پیروان آل ابوسفیان، اگر دین ندارید و از معاد نمی‌ترسید، پس در دنیایتان آزاده باشید» (بحارالانوار، ج 45، ص 49)
Powered by TayaCMS