دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

اخلاق گروهی Group ethics

No image
اخلاق گروهی Group ethics

كلمات كليدي : اخلاق گروهي، تقسيمات اخلاق، اخلاق شخصي، اخلاق گروهي

نویسنده : سلیمان اکبری

 رفتار، افعال و تفکرات انسانی به وسیله‌ اخلاق قضاوت می‌شوند. درستی و نادرستی در روابط انسانی، حس مسئولیت فردی و اجتماعی، نیکو و زشت شمردن امور در حوزه‌های مختلف براساس نگرش‌های متفاوت به هستی، به وسیله اخلاق مورد داوری قرار می‌گیرند. اخلاق راهنمای عمل فرد بر مبنای ارزش‌ها در یک حوزۀ‌ ایدئولوژیک مشخص و ترازوی رفتار، اعمال و تفکرات خوب و بد افراد است.

تقسیم کلان اخلاق

هنجارهای اخلاقی در یک تقسیم کلان به دو دسته تقسیم می‌شوند:

  • اخلاق شخصی؛ که ناظر به رشد و شکوفایی شخصی است.
  • اخلاق گروهی؛ که ناظر به امور اجتماعی است. برای مثال؛ این‌که شخص مراقب باشد عمرش را به بطالت نگذراند، مربوط به اخلاق فردی است و این‌که به دیگری ظلم نکند و حقوق کسی را پایمال نکند مربوط به اخلاق اجتماعی است.

انواع گروه‌ و تعریف آن

 جامعه‌شناسان سه نوع گروه را از هم متمایز نموده‌اند.

 الف) گروه‌های اتفاقی: تعدادی از افراد که به طور اتفاقی در یک زمان و مکان با انگیزۀ‌ واحدی جمع شده‌اند؛ مانند گروه مسافران.

ب) گروه‌های مشترک: تعدادی از افراد که ویژگی‌های مشترکی دارند؛ مانند گروه‌های هم‌سن، قومی، نژادی، جنسی و یا شغلی.

ج) گروه‌های سازمان یافته: تعداد افرادی که در نوعی الگوی سازمان یافتۀ روابط متقابل و منظم سهیم‌هستند؛ مانند اعضای یک باشگاه ورزشی یا کارمندان ادارات مختلف که در الگوهای سازمان یافته روابط متقابل و تکراری شریک‌ می‌باشند.

اخلاق گروهی

 اخلاق گروهی Group morality، عبارت است از؛ «مجموع اصول اخلاقی حاکم بر یک گروه که توسط اعضای آن گروه پذیرفته شده است، و نقض آنها در بین اعضاء ناپسند شمرده می‌شود.»

اخلاق گروهی یا جمعی، با توجه به سه نوع گروه که متمایز شد، سطوح متفاوتی پیدا می‌کند. در گروه نوع اوّل که افراد به طور اتفاقی و فقط با انگیزۀ واحدی جمع شده‌اند، اصول اخلاقی آنها، یک سری اصول عامی است که ضمانت اجرایی ندارد و ممکن است با یک حادثۀ خاص و یا در یک شرایط خاص، نقض شود؛ مانند این‌که تماشاگران بازی فوتبال، اصولی اخلاقی چون رعایت حقوق دیگران، حفظ اموال عمومی، تشویق به موقع تیم مورد علاقه و... را پذیرفته‌اند؛ ولی در صورت بازنده شدن تیم، ممکن است این اصول اخلاقی به راحتی نقض شود.

در گروه نوع دوم، افراد با ویژگی‌های مشترکی که دارند و در یک رده جای می‌گیرند، اخلاق گروهی، یک نوع ضمانت اجرایی درون گروهی پیدا می‌کند. اعضای گروه با سرزنش کردن و ابراز تنفر نسبت به ناقض این اصول اخلاق گروهی، یک گونه ضمانت ایجاد می‌کنند؛ برای مثال، وقتی می‌گوئیم اخلاق زنانه، اخلاق مردانه، اخلاق جوانان و…، اگر فردی که در این رده‌ها جای می‌گیرد، بخواهد آن اصول اخلاقی را نقض نماید با سرزنش اعضای گروه مواجه می‌شود و به همین خاطر به راحتی نقض نمی‌شود.

در گروه نوع سوم که افراد در نوعی الگوی سازمان یافته روابط متقابل و منظّم، شریک هستند، اخلاق گروهی ضمانت اجرایی برون گروهی دارد. اخلاق گروهی در چنین گروه‌هایی به صورت قوانین بر اعضای گروه حاکم است و ناقض آنها مجازات می‌شود. برای مثال کارمندان یک اداره، اگر از قوانین تخلّف نمایند و یا اگر اعضای عضو یک اتحادیه یا باشگاه، از قوانین حاکم بر آنها تخلّف نمایند، توسط ناظران، مجازات می‌شوند.

مقاله

نویسنده سلیمان اکبری

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

در همۀ جوامع بشری، تربیت فرزندان، به ویژه فرزند دختر ارزش و اهمیت زیادی دارد. ارزش‌های اسلامی و زوایای زندگی ائمه معصومین علیهم‌السلام و بزرگان، جایگاه تربیتی پدر در قبال دختران مورد تأکید قرار گرفته است. از آنجا که دشمنان فرهنگ اسلامی به این امر واقف شده‌اند با تلاش‌های خود سعی بر بی‌ارزش نمودن جایگاه پدر داشته واز سویی با استحاله اعتقادی و فرهنگی دختران و زنان (به عنوان ارکان اصلی خانواده اسلامی) به اهداف شوم خود که نابودی اسلام است دست یابند.
تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

در این نوشتار تلاش شده با تدقیق به اضلاع مسئله، یعنی خانواده، جایگاه پدری و دختری ضمن تبیین و ابهام زدایی از مساله‌ی «تعامل موثر پدری-دختری»، ضرورت آن بیش از پیش هویدا گردد.
فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

در این نوشتار سعی شده است نقش پدر در خانواده به خصوص در رابطه پدری- دختری مورد تدقیق قرار گرفته و راهبردهای موثر عملی پیشنهاد گردد.
دختر در آینه تعامل با پدر

دختر در آینه تعامل با پدر

یهود از پیامبری حضرت موسی علیه‌السلام نشأت گرفت... کسی که چگونه دل کندن مادر از او در قرآن آمده است.. مسیحیت بعد از حضرت عیسی علیه‌السلام شکل گرفت که متولد شدن از مادری تنها بدون پدر، در قرآن کریم ذکر شده است.
رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

با اینکه سعی کرده بودم، طوری که پدر دوست دارد لباس بپوشم، اما انگار جلب رضایتش غیر ممکن بود! من فقط سکوت کرده بودم و پدر پشت سر هم شروع کرد به سرزنش و پرخاش به من! تا اینکه به نزدیکی خانه رسیدیم.

پر بازدیدترین ها

Powered by TayaCMS