دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

بلوک شرق- بلوک غرب

No image
بلوک شرق- بلوک غرب

بلوك شرق،بلوك غرب، شوروی، كشورهای كمونیست، اعضای پیمان ورشو، ناتو، اروپای شرقی، آمریكا

نویسنده : (تليخص)هیئت تحریریه سایت پژوه

بلوک شرق- بلوک غرب (BLOC (EAST-WEST


اصطلاحی است که پس از جنگ دوم جهانی به کشورهای کمونیست و کشورهای عضو اتحادیه‌های سیاسی و نظامی غرب داده ‌شد. بلوک شرق علاوه بر شوروی سابق و ممالک اروپای شرقی (اعضای پیمان ورشو) کشورهای کمونیست آسیائی (چین – ویتنام- کرۀ شمالی- مغولستان و لائوس) را نیز شامل می‌شد و بلوک غرب علاوه بر اعضای سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) سایر کشورهای طرفدار غرب را نیز در سراسر جهان در برمی‌گرفت.

بلوک شرق تا مدتی پس از جنگ جهانی دوّم، وحدت سیاسی داشت و مرکز قدرت سیاسی و نظامی و اقتصادی آن اتحاد جماهیر شوروی بود، ولی پس از روی کار آمدن "خروشچف" در شوروی و بالا گرفتن کشاکش‌های سیاسی و ایدئولوژیک چین و شوروی، وحدت این بلوک از هم پاشید تا جایی که چین و شوروی یکدیگر را دشمنان اصلی خود قلمداد کردند. پس از چین،آلبانی و رومانی نیز نسبت به شوروی، سرکشی کردند. گرایش به استقلال از شوروی و بیرون آمدن از زیر اشغال ارتش سرخ در لهستان، چکسلواکی و مجارستان گاه به صورت انقلاب‌های خونین پدیدار شد.

اصطلاح بلوک غرب گاه کشورهای دست نشانده یا متحد غرب در آسیا و آفریقا و همچنین آمریکای لاتین را نیز در برمی‌گیرد و در این کاربرد، مراد از آن جدا کردن کشورها از نظر تقسیم‌بندی ایدئولوژیک و سیاسی و به ویژه مشخص کردن دشمنی آن‌ها با بلوک شرق و یا بی‌طرفی آن‌هاست.

پس از جنگ جهانی دوّم، که ایالات متحده آمریکا به صورت قدرت اول جهان و پیشرو نظام‌ سرمایه‌داری درآمد، این کشور قدرت اصلی در بلوک غرب و شرق و طرفِ اصلی شوروی در بلوک شرق بود. ولی با دگرگونی‌های دو دهۀ‌1960 و 1970 در جهان، همچنان‌که قدرت شوروی در بلوک شرق سست شد، آمریکا نیز چیرگی پیشین بر حوزۀ نفوذ خود را از دست داد و پس از بازسازی اروپا و از میان رفتن ویرانی‌های جنگ و قدرت یافتن انگلستان و فرانسه و همچنین آلمان و ژاپن، این کشورها در تصمیم‌گیری‌ سیاسی و اقتصادی آمریکا شرکت یافتند.

با فروپاشی شوروی و سقوط رژیم‌های کمونیست اروپای شرقی و درخواست عضویت بسیاری از این کشورها از سازمان ناتو، بلوک شرق و غرب مفهوم پیشین خود را از دست داده است.

مقاله

نویسنده (تليخص)هیئت تحریریه سایت پژوه

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

مطلب مکمل

کتاب نقد فمینیسم از منظر نویسندگان غرب

کتاب نقد فمینیسم از منظر نویسندگان غرب

کتاب «نقد فمینیسم از منظر نویسندگان غرب» مجموعه مقالاتی است که در فضای جامعه غرب در انتقاد از ابعاد نظری و عملی فمینیسم نگاشته شده است.

جدیدترین ها در این موضوع

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

در همۀ جوامع بشری، تربیت فرزندان، به ویژه فرزند دختر ارزش و اهمیت زیادی دارد. ارزش‌های اسلامی و زوایای زندگی ائمه معصومین علیهم‌السلام و بزرگان، جایگاه تربیتی پدر در قبال دختران مورد تأکید قرار گرفته است. از آنجا که دشمنان فرهنگ اسلامی به این امر واقف شده‌اند با تلاش‌های خود سعی بر بی‌ارزش نمودن جایگاه پدر داشته واز سویی با استحاله اعتقادی و فرهنگی دختران و زنان (به عنوان ارکان اصلی خانواده اسلامی) به اهداف شوم خود که نابودی اسلام است دست یابند.
تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

در این نوشتار تلاش شده با تدقیق به اضلاع مسئله، یعنی خانواده، جایگاه پدری و دختری ضمن تبیین و ابهام زدایی از مساله‌ی «تعامل موثر پدری-دختری»، ضرورت آن بیش از پیش هویدا گردد.
فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

در این نوشتار سعی شده است نقش پدر در خانواده به خصوص در رابطه پدری- دختری مورد تدقیق قرار گرفته و راهبردهای موثر عملی پیشنهاد گردد.
دختر در آینه تعامل با پدر

دختر در آینه تعامل با پدر

یهود از پیامبری حضرت موسی علیه‌السلام نشأت گرفت... کسی که چگونه دل کندن مادر از او در قرآن آمده است.. مسیحیت بعد از حضرت عیسی علیه‌السلام شکل گرفت که متولد شدن از مادری تنها بدون پدر، در قرآن کریم ذکر شده است.
رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

با اینکه سعی کرده بودم، طوری که پدر دوست دارد لباس بپوشم، اما انگار جلب رضایتش غیر ممکن بود! من فقط سکوت کرده بودم و پدر پشت سر هم شروع کرد به سرزنش و پرخاش به من! تا اینکه به نزدیکی خانه رسیدیم.

پر بازدیدترین ها

Powered by TayaCMS