دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

زیباترین عمل

به بندگانم بگو: سخنی بگویند که بهترین باشد.
زیباترین عمل
زیباترین عمل
زیباترین عمل

قال الله تعالی: «وَ قُلْ لِعِبادِی یَقُولُوا الَّتِی هِیَ أَحْسَنُ»(اسراء/53)

خدای تبارک در قرآن کریم بندگان خود را به بهترین انتخاب دعوت می‌کند و می‌فرماید: همه‌ی دستورات من زیباست، ولی شما از میان آنها زیباترین را انتخاب کنید؛[1] چنان‌که در رفتار عادلانه می‌فرماید: عدالت زیباست، اما شما بکوشید بالاتر از عدالت قدم بردارید که احسان باشد.

«إِنَّ اللَّهَ یَأْمُرُ بِالْعَدْلِ وَ الْإِحْسانِ...»[2]

«خداوند به عدل و احسان فرمان مى‌دهد...»

عدل در برابر ظلم است؛ به این معناست که در اعمال و رفتارتان افراط و تفریط نباشد؛ اما احسان تفضل و زائد بر مقدار حقوق واجب است. به عبارتی در عدل، خیر در مقابل خیر و شر در مقابل شر است؛ اما در احسان، در برابر خیر بالاتر از آن و در برابر شر به کمتر از آن عمل می‌شود. به عنوان نمونه اگر کسی به جان، مال و خانواده‌ی دیگری تعدی و تجاوز کند، طرف مقابل که در حق آن تعدی شده می‌تواند به عدالت رفتار کند و به همان میزان به تجاوزگر ضرر برساند و با این نحو حق خود را بگیرد؛ اما اگر از گناه و لغزش او بگذرد، احسن و بالاتر از عدل عمل کرده و بدی را با خصلتی برتر و نیکوتر جواب داده و آن بدی را از خود دفع کرده است، تا حدی که با این عفو و بخشش دشمن او رفیق صمیمی وی می‌شود.[3] البته در احسان لزومی ندارد که رساندن خیر و منفعت ما به دیگران در برابر عمل آنها باشد؛ بلکه به صورت ابتدایی نیز می‌توانیم به دیگران احسان داشته باشیم. در همین زمینه خداوند در قرآن می‌فرماید:

به بندگانم بگو در هنگام سخن گفتن و رفتارشان نه تنها بدگویی نکنند و عمل زشت انجام ندهند؛ بلکه نیکوترین سخن و بهترین شیوه را انتخاب بکنند؛ زیرا ممکن است شیطان بین آنها اختلاف ایجاد کند؛[4] پس در گفتار، بهترین قول‌ها و در رفتار، بهترین فعل‌ها را برگزینند. به عبارتی بندگان خدا بهترین و زیباترین ادب را از خود نشان دهند.

تلاش قرآن بر این است که انسان را به اوج مقام‌های ممکن برساند؛ گرچه همه‌ی سالکان به آن مقصد نمی‌رسند؛ اما رسیدن به آن مقام متوقف و محدود به گروه خاصی نیست؛ لذا قرآن اصرار دارد به اینکه انسانِ صالح از نظر فضائل در یک حد معین توقف نکند و بکوشد تا به بالاترین درجه راه یابد.[5]

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

No image

امکان اخص Contingency,probability

بنابراین باید امکان را مقابل ضرورت دانست؛ اما بسته به اینکه واژه امکان در مقابل چه ضرورتی مطرح شود، معانی مختلفی از امکان خواهیم داشت.
No image

فاعل بالتسخیر

No image

علت صوری

No image

علت مادی

No image

فاعل جبری

پر بازدیدترین ها

No image

مراتب و درجات عقل

No image

حواس ظاهری و باطنی

صفات خداوند

صفات خداوند

No image

عقول عشرة

Powered by TayaCMS