دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

سوءاستفاده شيطان از زيباگرايی انسان

No image
سوءاستفاده شيطان از زيباگرايی انسان

خداوند انسان را زيباپسند آفريده است. اين زيباپسندي موجب مي شود تا انسان به امور زيبا گرايش يابد و دنبال زينت و آرايه هايي برود که موجب تقويت زيبايي در خود يا پيرامونش می‌شود؛ اما شيطان از اين حس زيباپسندي انسان استفاده بد مي کند.

به سخن ديگر، از منظر روان شناسي و روان کاوي، انسان موجودي زيباپسند بوده و به زيبايي گرايش دارد؛ ولي همين خود بستري براي سوء استفاده ديگران به ويژه دشمن سوگند خورده انسان يعني ابليس و شياطين مي شود.

از آنجا که انسان در مقام مصداقي ممکن است به خطا و اشتباه برود و چيزي را زيبا بداند که در باطن زيبا نيست، شيطان از همين امر استفاده بد مي کند و اموري را به عنوان امور زيبا به انسان نشان مي دهد تا انسان بدان گرايش يابد و از همين جا به انسان ضربه وارد مي کند.

در ادبيات قرآني از واژه «تسويل» براي بيان اين زيباانگاري دروغين از سوي شيطان به انسان استفاده شده است. خداوند مي فرمايد: الشَّيْطَانُ سَوَّلَ لَهُمْ؛(محمد/25) شيطان براي آنان تسويل کرده است. تسويل در لغت يعني تزيين امري زشت و آراستن باطل و در نتيجه فريب دادن انسان.

البته شيطان براي رسيدن به مقصود پليد خويش از نيروهاي داخلي و ستون پنجم کمک مي گيرد؛ زيرا نفس انساني داراي قوه غضب و قوه شهوت است که اين دو اگر تحت مهار و مديريت عقل نباشند، گرايش به افراط پيدا مي کنند. همين نيروي دروني است که به تسويل‌گري گرايش مي يابد و نفس انساني را به «نفس مسوله» تبديل مي کند. خداوند درباره اين تسويل گري نفس انساني مي فرمايد: سَوَّلَتْ لَكُمْ اَنْفُسُكُمْ؛ نفس هاي شما آن را براي شما تزيين کرده است.(يوسف، آيات 18 و 83) و سامري نيز اقرار مي کند که تحت تأثير هواهاي نفساني و تسويل آن اقدام به ساخت گوساله و معرفي آن به عنوان خدا و معبود کرده است: سَوَّلَتْ لِي نَفْسِي؛ (طه/ 96) نفسم آن را برايم تزيين کرد و آراست.

از آنجا که شيطان در روانکاوي نفس انساني خبره است مي داند چگونه از حس زيباپسندي و زيباگرايي انسان سوء استفاده کند و او را گرفتار کند و امور زشت و باطل را خوب و حق نشان دهد و بيارايد و اين گونه او را گرفتار نمايد تا جايي که نفس مسوله به نفس اماره بالسوء و فرمان دهنده به بدي ها تبديل شود.(يوسف، آيه 53) شيطان تسويلگر با همکاري نفس مسوله در گام نخست زينت هاي دنيا را به عنوان زينت انسان معرفي می‌کند. به سخن ديگر، شيطان آن چيزي را که زينت زمين است: إِنَّا جَعَلْنَا مَا عَلَي الارْضِ زِينَةً لَّهَا، به راستي که ما هر آنچه بر زمين است زينت و آرايه زمين قرار داده ايم (کهف، آيه 7) آنها را به عنوان زينت انسان معرفي کرده و او را به کسب آن ترغيب مي کند. پس انسان به دنبال مالکيت زر و سيم و ديگر زينت هاي زمين مي رود و تمام سرمايه پر ارزش خويش يعني عمر غيرقابل تکرار را به پاي آن مي ريزد و به کسب مال و ثروت رو مي آورد و در نهايت وقتي به خود مي آيد که ديگر ديرشده و گرفتار خسران مبين گرديده است. در حالي که بايد انسان به دنبال زينت واقعي برود که همان ايمان است. خداوند مي فرمايد: حَبَّبَ إِلَيْكُمُ الْإِيمَانَ وَ زَيَّنَهُ فِي قُلُوبِكُمْ؛ خداوند ايمان را محبوب شما کرد و در قلوب شما آراست.(حجرات، آيه 7)

روزنامه كيهان، شماره 21525 به تاريخ 12/10/95، صفحه 8 (معارف)

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

در همۀ جوامع بشری، تربیت فرزندان، به ویژه فرزند دختر ارزش و اهمیت زیادی دارد. ارزش‌های اسلامی و زوایای زندگی ائمه معصومین علیهم‌السلام و بزرگان، جایگاه تربیتی پدر در قبال دختران مورد تأکید قرار گرفته است. از آنجا که دشمنان فرهنگ اسلامی به این امر واقف شده‌اند با تلاش‌های خود سعی بر بی‌ارزش نمودن جایگاه پدر داشته واز سویی با استحاله اعتقادی و فرهنگی دختران و زنان (به عنوان ارکان اصلی خانواده اسلامی) به اهداف شوم خود که نابودی اسلام است دست یابند.
تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

در این نوشتار تلاش شده با تدقیق به اضلاع مسئله، یعنی خانواده، جایگاه پدری و دختری ضمن تبیین و ابهام زدایی از مساله‌ی «تعامل موثر پدری-دختری»، ضرورت آن بیش از پیش هویدا گردد.
فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

در این نوشتار سعی شده است نقش پدر در خانواده به خصوص در رابطه پدری- دختری مورد تدقیق قرار گرفته و راهبردهای موثر عملی پیشنهاد گردد.
دختر در آینه تعامل با پدر

دختر در آینه تعامل با پدر

یهود از پیامبری حضرت موسی علیه‌السلام نشأت گرفت... کسی که چگونه دل کندن مادر از او در قرآن آمده است.. مسیحیت بعد از حضرت عیسی علیه‌السلام شکل گرفت که متولد شدن از مادری تنها بدون پدر، در قرآن کریم ذکر شده است.
رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

با اینکه سعی کرده بودم، طوری که پدر دوست دارد لباس بپوشم، اما انگار جلب رضایتش غیر ممکن بود! من فقط سکوت کرده بودم و پدر پشت سر هم شروع کرد به سرزنش و پرخاش به من! تا اینکه به نزدیکی خانه رسیدیم.

پر بازدیدترین ها

Powered by TayaCMS