دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

شعر جهاد زبانی

پیامبر خدا صلی الله علیه و آله ـ چون درباره شعر از ایشان پرسش شد ـ فرمود : همانا مؤمن با شمشیر و زبان خود جهاد می کند ؛ سوگند به آن که جانم در دست اوست ، شاعران با شعر خود گویی به دشمن تیر می اندازند (محمدی نیک ری شهری، محمد، میزان الحکمه ج 5 ص 567 روایت 9597.)
شعر جهاد زبانی
شعر جهاد زبانی

شعر جهاد زبانی

قال رسول الله(ص):«إنّ المُؤمِنَ مُجاهِدٌ بِسَیفِهِ و لِسانِهِ ، و الذی نَفسی بیدِهِ لَکأنّما یَنضِحُونَهم بِالنَّبلِ»

در بعضی از آیات و روایات انشاد شعر یا خواندن آن ذم شده است و در بعضی از روایات از شعر و شاعری به خوبی یاد شده و علاوه بر آن گاهی اوقات تشویق هم صورت گرفته است شاید در وهله اول این روایات خواننده را دچار نوعی سردرگمی کند ولی با کمی کندوکاو پی خواهیم برد که این روایات هر یک قسمتی از یک فهم جامع درباره شعر و شاعری را ارائه می دهد.

پیامبر خدا صلى الله علیه و آله فرمودند:

«إنّ مِنَ الشِّعرِ لَحِکَما ، و إنّ مِنَ البَیانِ لَسِحرا»

برخى شعرها حکمت و برخى بیانها افسون است.

ایشان به هر دو جنبه شعر توجه کرده‌اند و شعر را با توجه به محتوای آن تقسیم کرده اند. شعری که از حکمت و معرفت سرچشمه گرفته و شنونده را پربار می‌سازد شعری حکیمانه و ممدوح است ولی شعری که تعقل انسان را کور می‌کند گویی شنونده را با وزن و قوافی و احساسات افسون می‌کند که شعری مذموم تلقی شده است.

شعر ابزاری است که تأثیر بسیاری در مخاطب ایجاد می کند به همین خاطر سفارش شده که از آن در مسیر ایجاد ارتباط مردم با اهل بیت علیهم السلام استفاده شود. ایجاد اشتیاق در بین مردم باعث می‌شود که خود مردم مشتاقانه به سوی معارف اهل بیت علیهم السلام بروند علاوه بر آن، خود محبت به ائمه اطهار علیهم السلام موضوعیت دارد و زبان شعر در این مسیر می‌تواند گامهای بزرگی را بردارد.

امام صادق علیه السلام فرمود:

«مَن قالَ فِینا بَیتَ شِعرٍ بَنَى اللّه ُ تعالى لَهُ بَیتا فی الجَنَّةِ»[1]

هرکه درباره ما یک بیت شعر بگوید ، خداوند متعال در بهشت یک خانه برایش می‌سازد.

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

چگونه خود را از گمراهی نگه داریم؟

چگونه خود را از گمراهی نگه داریم؟

انسان به طور طبیعی گرایش به کمال و امور کمالی دارد و لذا عشق به زیبایی‌ها و بیزاری از کاستی‌ها و زشتی‌ها در وجود انسان نهادینه شده است.
علم آموزی و تأمین رزق و روزی (پرسش و پاسخ؟)

علم آموزی و تأمین رزق و روزی (پرسش و پاسخ؟)

پرسش: بر اساس آموزه‌های وحیانی چگونه علم آموزی موجبات از بین رفتن فقر و تنگدستی را فراهم آورده و مستوجب تضمین رزق و روزی انسان می‌گردد؟ لطفاً به نحو اجمال پاسخ دهید.
بخل و آثار زیانبار آن

بخل و آثار زیانبار آن

برخی از رفتارهای اجتماعی بیانگر بینش و نگرش افراد است.
انسان از خاک تا افلاک

انسان از خاک تا افلاک

انسان موجودی مرکب است ولی آنچه هویت انسانی را معنا می‌بخشد، بخش معنوی و روحانی اوست که جایگاه خلافت الهی را به همین سبب کسب کرده است؛ زیرا خداوند پس از آنکه در کالبد خاکی انسان روح خویش را دمید و همه صفات خویش را در انسان با تعلیم اسمایی به ودیعت گذاشت، آنگاه بود که فرمان سجده را صادر کرد و از همه ما سوی الله خواست تا بر انسان سجده کنند.
بی احترامی به بهانه رفاقت!

بی احترامی به بهانه رفاقت!

با توجه به اینکه انسان موجودی اجتماعی است و برای ارائه حیات خویش نیاز به ارتباطات در جامعه دارد.

پر بازدیدترین ها

عالم مرگ از نگاه قرآن

عالم مرگ از نگاه قرآن

مرگ حالتی در موجودات است که از مقامی به مقام دیگر در می‌آیند.
چیستی اخلاق ایمانی

چیستی اخلاق ایمانی

انسان ایمانی، انسان اخلاقی است؛ زیرا بنیاد دین بر اخلاق است و فلسفه و هدف آموزه‌های وحیانی اسلام، تخلق انسان به خلق الله است که از آن به خلق عظیم نیز یاد می‌شود؛ چرا که خداوند انسان را آفرید تا در مقام خلافت الهی قرار گیرد و مظهر رب العالمین شود.
مال حرام و آثار حرامخواری

مال حرام و آثار حرامخواری

مال حرام به سبب آنکه تاثیر شگرف منفی در زندگی بشر دارد، یکی از مباحث مهم در فقه زندگی است.
روایتی بر سرودن شعر علی ای همای رحمت

روایتی بر سرودن شعر علی ای همای رحمت

آیت الله العظمی مرعشی نجفی بارها می فرمودند شبی توسلی پیدا کردم تا یکی از اولیای خدا را در خواب ببینم . آن شب در عالم خواب , دیدم که در زاویه مسجد کوفه نشسته ام و وجود مبارک مولا امیرالمومنین (علیه السلام) با جمعی حضور دارند .
Powered by TayaCMS