دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

تقوای چهارگانه

No image
تقوای چهارگانه

در قرآن از يک تقوای فطری و سه تقوای اکتسابی سخن گفته شده است. بنابراين می توان از چهار نوع تقوا در قرآن سخن به ميان آورد.

  1. تقوای فطری و تکوينی: خداوند در قرآن از تقوای فطری سخن گفته است. اين تقوای تکوينی و فطری زمينه ساز بهره مندی انسان از سه نوع ديگر از تقوای تشريعی و اکتسابی می شود. انسان به طور طبيعی دارای نفسی است که حقايقی را می شناسد و می داند و می تواند حق و باطل و خوب و بد و زشت و زيبا را بشناسد و به جنبه های حق و خوب و زيبا گرايش يافته و از جنبه های زشت و بد و باطل دوری گزيند. در آيات 7 تا 10 سوره شمس به اين تقوا اشاره شده است. همچنين در آيه 30 سوره روم بيان می شود که اصولاً اسلام به گونه ای طراحی شده که با فطرت و گرايش های آن سازگار باشد. البته برخی ها اين فطرت و گرايش فطری تقوای خود را با ارتکاب گناهان دفن می کنند که اين امر بی تقوايی را به دنبال داشته و انسان را از تقوای تشريعی و هدايت های الهی ديگر محروم می سازد؛
  2. تقوای عام تشريعی: اين تقوا با پذيرش دين اسلام و شريعت آغاز می شود و همه اهل کتاب از آدم(ع) تا خاتم(ص) به اين تقوا هدايت شده اند. در همه شرايع از مسيحی و يهودی و اسلام خاتم(ص) چيزی به نام واجبات و محرمات مطرح شده است. عمل به واجبات و محرمات موجب می شود تا انسان به يقين عمومی دست يابد؛
  3. تقوای خاص: اين مرتبه برای کسانی است که افزون بر واجبات و محرمات شرعی به مستحبات عمل کرده و از مکروهات اجتناب می کنند. برآيند اين تقوا نيز يک يقين خاص خواهد بود که نوعی رؤيت و علم لدنی و الهی شهودی است؛
  4. تقوای اخص: اين تقوا برای کسانی است که افزون بر واجبات و محرمات و مستحبات و مکروهات، به مباحات نيز توجه داشته و هر کار مباحی را انجام نمی دهند، بلکه در کارهای مباحی چون خوردن و خوابيدن و حرف زدن و مانند آن رعايت آداب خاص کرده و مثلاً تلاش می‌کنند که اهل روزه و سکوت باشند. اينان از يقين اخص نيز برخوردار خواهند بود. اين مراتب چهارگانه فوق را می توان به اعتبار نتايج آن شناسايی کرد که شامل بهره مندی از هدايت تشريعی، علم اليقين، عين اليقين و حق اليقين است.

روزنامه كيهان، شماره 21553 به تاريخ 16/11/95، صفحه 8 (معارف)

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

در همۀ جوامع بشری، تربیت فرزندان، به ویژه فرزند دختر ارزش و اهمیت زیادی دارد. ارزش‌های اسلامی و زوایای زندگی ائمه معصومین علیهم‌السلام و بزرگان، جایگاه تربیتی پدر در قبال دختران مورد تأکید قرار گرفته است. از آنجا که دشمنان فرهنگ اسلامی به این امر واقف شده‌اند با تلاش‌های خود سعی بر بی‌ارزش نمودن جایگاه پدر داشته واز سویی با استحاله اعتقادی و فرهنگی دختران و زنان (به عنوان ارکان اصلی خانواده اسلامی) به اهداف شوم خود که نابودی اسلام است دست یابند.
تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

در این نوشتار تلاش شده با تدقیق به اضلاع مسئله، یعنی خانواده، جایگاه پدری و دختری ضمن تبیین و ابهام زدایی از مساله‌ی «تعامل موثر پدری-دختری»، ضرورت آن بیش از پیش هویدا گردد.
فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

در این نوشتار سعی شده است نقش پدر در خانواده به خصوص در رابطه پدری- دختری مورد تدقیق قرار گرفته و راهبردهای موثر عملی پیشنهاد گردد.
دختر در آینه تعامل با پدر

دختر در آینه تعامل با پدر

یهود از پیامبری حضرت موسی علیه‌السلام نشأت گرفت... کسی که چگونه دل کندن مادر از او در قرآن آمده است.. مسیحیت بعد از حضرت عیسی علیه‌السلام شکل گرفت که متولد شدن از مادری تنها بدون پدر، در قرآن کریم ذکر شده است.
رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

با اینکه سعی کرده بودم، طوری که پدر دوست دارد لباس بپوشم، اما انگار جلب رضایتش غیر ممکن بود! من فقط سکوت کرده بودم و پدر پشت سر هم شروع کرد به سرزنش و پرخاش به من! تا اینکه به نزدیکی خانه رسیدیم.

پر بازدیدترین ها

Powered by TayaCMS