دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

از عصبانيت تا غيبت و عيب‌جویی

No image
از عصبانيت تا غيبت و عيب‌جویی

هر انساني مي‌تواند عوامل مخرب زندگي خود را بشناسد و با درايت راهكارهايي را براي آن بيابد و از زندگي خود نهايت لذت را ببرد و ديگران را نيز در آن سهيم كند. در متنی از خبرگزاري مهر آمده است: زندگي زناشویي حساسيت‌هاي خاص خود را دارد و ممكن است عواملي موجب شود انسان زندگي خود را همراه با غم و اندوه تصور كند. برخي عوامل كه تأثیرات منفی بر زندگی می‌گذارند عبارتند از:

عصبانيت: عصبانيت يك حس طبيعي است مانند شادي، غم و اندوه. احساسات زماني بروز مي‌كند كه اتفاقي براي فرد رخ مي‌دهد. عصبانيت وقتي بروز مي‌كند كه فرد احساس كند مثلا با او به درستي رفتار نشده است. عصبانيت رابطه نزديكي با ساير احساسات از جمله ترس، ناراحتي، ياس و نااميدي دارد، اما گاهي عصبانيت تنها احساسي است كه فرد براي نشان دادن هيجانات خود انتخاب مي‌كند. گاهي اوقات حتي نمي‌توان آن را از ساير احساسات تميیز داد. همه ممکن است در هر زماني عصباني شوند. صرف‌نظر از بعضي از جنبه‌هاي مثبت عصبانيت كه ما آن را عصبانيت مفيد مي‌ناميم بيشتر اوقات عصبانيت‌ها غيرمفيد يعني منفي هستند، چون عصبانيت بيشتر منجر به طغيان مي‌شود و در نتيجه انواع مختلف خشونت حتي آزار و اذيت اطرافيان را در پي دارد. بدين جهت عصبانيت در كل از ابزارهاي مخرب بشري است.

ترس از ديگران: در لابه‌لاي تار و پود زندگي روزمره بارها اتفاق افتاده با اشخاصي برخورد كنيد كه از هرگونه صميميت و نزديكي عميقا وحشت دارند. اين روابط محبت‌آميز و عاطفي به زندگي معنا مي‌دهند و اين افراد از اينكه زندگي را بي‌معنا مي‌بينند بسيار وحشت مي‌كنند. ترس از صميميت با ديگران را مي‌توان در عوامل زيربنايي و دروني شخصيت هر فرد جست‌وجو كرد. ممكن است فرد از تمام شدن رابطه بترسد. چنين ترسي ممكن است ريشه در فقداني داشته باشد كه فرد در دوران كودكي خود تجربه كرده است. شايد دليل ديگر اجتناب از محبت در اينگونه اشخاص، وحشت از تحت سلطه ديگري قرار گرفتن به گونه‌اي باشد كه فرد هويت خود را به عنوان شخصي مجزا از دست بدهد. دليل ديگر مي‌تواند ترس فرد از آسيب رسانيدن يا از بين بردن فردي باشد كه به او وابستگي پيدا مي‌كند.

غيبت و نمامی: این مشکل ‌ريشه زندگي را خشك مي‌كند. امام صادق (ع) به نقل از رسول خدا (ص) فرمودند: غيبت در دين شخص مسلمان سريع‌تر از مرض اكله در درونش اثر مي‌گذارد. و نیز آن حضرت فرمودند: نشستن در مسجد در انتظار خواندن نماز عبادت به حساب مي‌آيد تا زماني كه از او چيزي سر نزند. از آن حضرت سؤال شد، چه چيزي از او سر نزند؟حضرت فرمودند: غيبت و نمامي. حضرت امام جواد (ع) می‌فرماید: غيبت گوشت گنديده‌اي است كه غيبت‌كننده مي‌خورد، به ويژه اگر در زندگي زناشويي اتفاق افتد موجب مي‌شود كه زندگي دچار هرج و مرج شده و از هم پاشيده شود. معمولاً عیب‌جویی‌های خانوادگي و زناشويي و رنجش‌هاي كوچك و بي‌اهميت بذر ناراحتي و ويرانگري زناشويي را مي‌پراكنند. مسائل كوچك و بي‌اهميت و عيب‌جويي‌هاي ساده ممکن است بيشترين ضربه را بزنند.

تقليد: در دنياي مصرف‌گراي امروز، برخی خانواده‌ها براي زياده‌خواهي شبانه‌روز تلاش مي‌كنند بدون اينكه بدانند در كجاي ميدان زندگي قرار دارند. روزانه ميليون‌ها انسان‌ بر اثر تقليدي‌هاي كوركورانه زندگي خود را از دست مي‌دهند و از هستي ساقط مي‌شوند در حالي كه اگر لذت ساده زيستن را داوطلبانه درك كنند، عصاره شيرين ساده زيستن آنان را شاد و خرسند خواهد كرد. ساده زيستن از امور اختياري است و در آن به نوعي، انسان بر تمايلات خود سرپوش مي‌گذارد. بر اثر ساده زيستن بر تمايلات نفساني سرپوش نهاده مي‌شود و آرامش به ارمغان مي‌آيد و به اين ترتيب، وقت، پول و انرژي شما آزاد مي‌شود. زنان و مرداني كه طالب زندگي زناشويي شاد و آرامي‌ هستند بايد دست از تقليد کورکورانه بردارند و به ساده كردن زندگي روي آورند تا لذت آن را حقيقتا درك كنند.

از خشونت پرهيز كنيد: از آنجا كه مهم‌ترين نهاد هر جامعه‌اي، نهاد خانواده است و ادامه موجوديت خانواده به نقش‌آفريني اعضاي خانواده اتكا دارد و نقش زنان نيز در خانواده به دليل تربيت و سازندگي بر كسي پوشيده نيست، اين نقش‌آفريني در حالي ميسر مي‌شود كه زنان و مردان در محيطي آرام و در فضایی شاد و فرح بخش و به دور از خشونت به سر برند. خشونت عملي خلاف احساسات و طبع آدمي ‌است و آن رفتار فردي است كه تحت تاثير موقعيت‌هاي خاص بروز مي‌كند. خشونت طيفي از رفتارهاي بسيار تند و آسيب‌زا و واكنش‌هايي منفي چون كم‌توجهي و بي‌اعتنايي را در زن و مرد در برمي‌گيرد. سوءاستفاده‌هاي گوناگون زن و مرد از یکدیگر، نوع ديگر خشونت است و هر يك در جاي خود زخم‌هايي مهلك بر احساسات و قلوب شريك زندگي بر جاي مي‌گذارد كه ساليان دراز التيام نمي‌يابد.

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

در همۀ جوامع بشری، تربیت فرزندان، به ویژه فرزند دختر ارزش و اهمیت زیادی دارد. ارزش‌های اسلامی و زوایای زندگی ائمه معصومین علیهم‌السلام و بزرگان، جایگاه تربیتی پدر در قبال دختران مورد تأکید قرار گرفته است. از آنجا که دشمنان فرهنگ اسلامی به این امر واقف شده‌اند با تلاش‌های خود سعی بر بی‌ارزش نمودن جایگاه پدر داشته واز سویی با استحاله اعتقادی و فرهنگی دختران و زنان (به عنوان ارکان اصلی خانواده اسلامی) به اهداف شوم خود که نابودی اسلام است دست یابند.
تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

در این نوشتار تلاش شده با تدقیق به اضلاع مسئله، یعنی خانواده، جایگاه پدری و دختری ضمن تبیین و ابهام زدایی از مساله‌ی «تعامل موثر پدری-دختری»، ضرورت آن بیش از پیش هویدا گردد.
فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

در این نوشتار سعی شده است نقش پدر در خانواده به خصوص در رابطه پدری- دختری مورد تدقیق قرار گرفته و راهبردهای موثر عملی پیشنهاد گردد.
دختر در آینه تعامل با پدر

دختر در آینه تعامل با پدر

یهود از پیامبری حضرت موسی علیه‌السلام نشأت گرفت... کسی که چگونه دل کندن مادر از او در قرآن آمده است.. مسیحیت بعد از حضرت عیسی علیه‌السلام شکل گرفت که متولد شدن از مادری تنها بدون پدر، در قرآن کریم ذکر شده است.
رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

با اینکه سعی کرده بودم، طوری که پدر دوست دارد لباس بپوشم، اما انگار جلب رضایتش غیر ممکن بود! من فقط سکوت کرده بودم و پدر پشت سر هم شروع کرد به سرزنش و پرخاش به من! تا اینکه به نزدیکی خانه رسیدیم.
Powered by TayaCMS